We hebben sinds ruim een jaar schilderijen gemaakt door Carolina Visser en een goede vriendin van haar Eline van der Putten aan de muur hangen in Anna’s huis. Mooie schilderijen die emoties oproepen, waar iemand wat van vindt. Het is altijd een onderwerp van gesprek omdat ieder op een andere manier naar kunst kijkt.

Dat bracht ons op het idee om meer met kunst te kunnen gaan doen want Kunst zegt meer dan 1000 woorden. Het kan je raken, ontroeren, verwonderen, blij maken. En kunst is iets wat je er zelf in ziet. Dat maakt dat kunst verbindt.

Verschillende kunstenaars uit de Zaanstreek doen mee aan deze unieke expositie voor Anna’s huis! Naar aanleiding van het thema ‘Verbinding’ hebben zij elk in hun eigen stijl en met hun eigen techniek een kunstwerk gemaakt die geëxposeerd zal worden in Anna’s huis.

De kunstwerken van Carolina en Eline die ons inspireerde tot deze expositie

De tijdlijn van het project

De kunstenaars zijn bezig met de ontwikkeling van hun kunstwerk Via sociale media kun je het proces volgen en al wat kleine voorproefjes zien van de kunstwerken. De kunstwerken druppelen in de maand mei al binnen, dus een sneakpeak kun je zeker komen nemen!

Op dinsdag 4 juni wordt de expositie feestelijk geopend om 11.00 uur en vanaf dit moment kan er geboden worden! De hele maand juni is de expositie te bewonderen!

Vanaf dinsdag 4 juni tot donderdag 4 juli vindt de expositie plaats van de kunstwerken in Anna’s huis. Kom tijdens onze openingstijden gerust een kijkje nemen bij de kunstwerken!  Er kan tijdens de expositie worden geboden op deze stuk voor stuk unieke werken, de opbrengst hiervan komt (volledig) ten goede aan Anna’s huis! 

We werken met een geheime bieding. Je kunt jouw bod uitbrengen door een briefje met jouw naam en jouw bod in de brievenbus bij het betreffende kunstwerk te doen. Elke week wordt het hoogste bod tot dan toe bekend gemaakt voor elk kunstwerk. Mocht je zien dat jou bod is overboden is kun je nog een poging doen met een hoger bod. 

Op donderdag 4 juli om 16.00 uur is de feestelijke bekendmaking van de hoogste biedingen voor de kunstwerken onder het toeziend oog van notaris Mr. Rik Jacobs van Zaan Notarissen. De hoogste bieder wordt eigenaar van het bewuste kunstwerk en krijgt het kunstwerk overhandigd door de kunstenaar zelf!

Naderhand proosten we op de alle biedingen en feliciteren we de nieuwe kunstbezitters met hun aanwinst onder het genot van een hapje en drankje. Natuurlijk wordt ook de totale opbrengst voor Anna’s huis bekendgemaakt

De deelnemende kunstenaars zijn

Sharon Schoof

Sharon Schoof, 35 jaar, woonachtig in Middenbeemster samen met partner Jeffrey Meijer en 4 kippen.

In de afgelopen 3 jaar heb ik nauw samengewerkt met Norbèrt van Halderen. Door zijn ervaring, brede kennis en zijn bijzondere gevoel voor creatie is hij een ‘Japanse Inkt Painter’. Hij leerde mij Ukiyo-e, een herkenbare Japanse stijl. De Japanse wijsheid ‘Kaizen’ omarm ik dan ook met liefde. Kaizen…elke dag een beetje beter worden.

Zelf ben ik gepassioneerd imker, leef ik dicht bij de kunst en schoonheid van de natuur. Toen ik de Japanse kunst leerde kennen, opende zich een tweede natuur in mij. Inmiddels heb ik een eigen stijl mogen ontwikkelen en pas ik met oog voor detail mijn kunst toe op de traditionele Japanse verbeelding. Het is een groot plezier om creaties te zien ontstaan, terwijl de penselen over het papier dansen. Inmiddels heb ik met Norbèrt meerdere exposities gehad onder de naam ‘Dance of the Brushes’. 

Hoe ik in aanraking ben gekomen met Anna’s huis en dit project is een bijzonder samensmelting van toevalligheden. Mijn buurvrouw Eline, kwam samen met haar vriendin Carolina (coördinator van Anna’s huis) naar onze eerste expositie in het Amstelpark. Begin dit jaar kreeg ik via mijn collega Hanneke (ook betrokken bij dit project), het idee van het Kunstatelier bij Anna’s Huis voorgelegd. Het sprak mij (om persoonlijke redenen) direct aan. Even later vertelde Hanneke mij dat ze mijn gegeven door zou geven aan Carolina Visser. Hoe klein is de wereld…!

Daniëlle van der Erve

Bijna 25 jaar heb ik een passie voor het kijken, zien (dat is anders dan kijken) & fotograferen van water. 
Meestal fotografeer ik onderweg, ga er niet speciaal voor op pad en laat me graag verrassen.
Mijn hart gaat open voor abstracte kunst en zo probeer ik mijn foto’s ook te maken. Ik hou ervan als iets ‘echt’ is en bewerkt de afbeeldingen niet. Dat maakt dat het soms even doorzetten is voor het precieze en voor mij juiste is gevonden, maar dat is de moeite waard. Ik exposeer regelmatig op verschillende locaties in Zaandam en schrijf maandelijks een column voor de Orkaan. In deze column wordt een waterfoto uitgelicht en vertel ik over de foto.

Door Linda (een vrijwilliger van Anna’s huis) ben ik benaderd of ik wilde meedoen aan dit project. Sowieso spreekt het me aan, maar nu nog meer omdat mijn zus een ongeneeslijke vorm van kanker heeft.

Sil Moison

Sil Moison (21 jaar), als student journalistiek kom ik met verschillende maatschappelijke problemen in aanraking. In plaats van dat ik wegdeins ga ik op pad om deze te observeren. Van de klimaatmars tot de pro-Palestina demonstraties, van gezichten op de rode loper tot de mensen op straat. Ik maak voornamelijk fotojournalistieke plaatjes met een creatieve blik.

In mijn fotografie ligt de aandacht vaak bij de mens. Mensen kijken is daarom ook een van mijn grootste hobbies. Als ik door de straten loop, of op een terras zit, kan ik altijd erg genieten van de verschillende mensen die langs komen. Mensen met hun eigen verhalen en problemen.

Ik heb onder andere fotografie opdrachten gedaan voor Het Parool en artikelen geschreven voor Focus Magazine. Ook is een van mijn foto’s van Greta Thunberg in de Zweedse media terechtgekomen!

Britta Amons

Hallo, ik ben Britta Amons en ik ben 27 jaar oud. Tekenen doe ik al zo lang ik me kan herinneren en ik heb aan de HKU in Utrecht gestudeerd in de richting Game Art. Na mijn afstuderen ben ik als freelance kunstenaar aan de slag gegaan. Ik houd van semi-realistische en cartoonachtige stijlen die de focus leggen op vorm- en kleurgebruik. Eén van de projecten waar ik aan mee werk, waarin dit tot uiting komt, is een videogame van Nederlandse bodem genaamd Escaping Atlantis. Daarnaast schilder ik aquarellen met mijn tante en laten we deze drukken op kaarten om te verkopen. Mijn tante werkt voor Anna’s huis en op die manier ben ik in aanraking gekomen met dit mooie project!

 Fiona Hoogmoed

Ik kom uit Zaandam en schilder al zo’n 12 jaar in een abstracte stijl, vooral met acrylverf. Als schildercoach help ik enthousiaste amateurschilders op weg in mijn atelier In de Hoge Hoed in Koog aan de Zaan. Daar worden schilderlessen en creatieve workshops gegeven met als doel om mentale ontspanning te vinden en uiteraard iets moois te maken.

Angelique Bukman

Als kind vond ik het heerlijk om te tekenen, op de (lagere) school met handenarbeid genoot ik erg van schilderen, gutsen in linoleum en van mijn handen in de klei. Maar toen ik begon met mijn opleiding als verpleegkundige en later een gezin kreeg gunde ik mij zelf weinig tijd voor creativiteit. Af en toe een workshop, daar bleef het dan bij.


Pas de laatste jaren gun ik mij zelf meer tijd om weer te genieten van werken met verf. Ik werk graag met acryl en af en toe maak ik een uitstapje naar aquarel. Ik schilder vaak realistisch en soms maak ik een uitstapje naar abstract.

 

Eline van der Putten

Tijdens COVID ben ik gaan schilderen. Eerst ben ik gestart met aquarel en later ben ik ook met acrylverf aan de slag gegaan. Ik heb nooit les gehad in schilderen, maar probeer wel van alles uit en bezoek soms workshops. Ik ben, na zelf ook ziek te zijn geweest, nu met pensioen. Anna’s huis ken ik via Carolina, wij werkten samen op de afdeling Hematologie in het VUMC en zijn al jaren lang vriendinnen. 

Ik heb al een aantal schilderen voor Anna’s huis mogen maken, die nu al een tijdje een plek hebben op de muren. Ik heb vernomen dat die schilderen dit project geïnspireerd hebben. 

Leo van Gent

Van kinds af aan heb ik altijd getekend. Het liefst met Oost-Indische inkt. Wat later heb ik het ambacht geleerd van het etsen. Rob Clous heeft mij hierbij 10 jaar begeleid. Dit waren klassieke lijnetsen en aquatinten tot experimenteel werk waar zelfs een autobus aan te pas moest komen. Gaandeweg ontdekte ik ook het schilderen op doek. Dit gaf mij meer mogelijkheden om te werken met kleur. Als een afbeelding gelukt is naar mijn zin, ga ik op zoek naar iets nieuws. Regelmatig combineer ik diverse technieken waaronder acryl, aquarel, inkt en houtskool op één doek waardoor het voor mij verrassend blijft om te schilderen.

 

Carolina Visser

Ik ben als gastvrouw begonnen en inmiddels ben ik een aantal jaar coördinator in Anna’s huis. Samen met Eline ben ik in de COVID tijd begonnen met schilderen en dat beviel goed! Ik schilder ook kaarten voor Anna’s huis, dus wellicht heb je al eens een kunstwerk van mij in je handen gehad. Voor dit kunstproject heb ik mijn contacten die ik de afgelopen jaren heb opgedaan in de Zaanse kunstwereld ook ingezet en veel kunstenaars willen maar wat graag meedoen, hoe mooi is dat!

In het dagelijks leven ben ik naast coördinator bij Anna’s huis ook werkzaam als hematologie verpleegkundige in het VUMC. 

Hanneke Kruijver

Mijn naam is Hanneke Kruijver en ben opgegroeid in de Zaanstreek en woon al jaren met veel plezier in Wormer.
Fotograferen is mijn passie, al vanaf mijn jeugd toen ik voor het eerst de spiegelreflexcamera van mijn vader in handen kreeg. Vaak leg ik vast wat mijn aandacht trekt onderweg, dat kan overal zijn: in de natuur of in een stad, een ommetje in mijn dorp. De ene keer zoom ik knop de structuur van een blad en het volgende moment bekijk ik iets van een afstand vaak onopgemerkt door het onderwerp. Altijd met oog voor detail. Bij het exposeren van mijn foto’s gebruik ik bijna nooit titels, ik ben benieuwd wat mijn publiek erin ziet…

Via mijn nicht Carolina Visser ben ik in contact gekomen met Anna’s huis en vind het een eer mee te mogen doen aan ‘Kunstenaars atelier bij Anna’s huis’

 

Astrid Jaarsma

‘We walk to connect’ is de naam van mijn inzending.

Want hoe mooi is het om je twee grootste hobby’s te mogen combineren voor het thema “Verbinding”? Linda zag een aantal van mijn schilderijen en vroeg mij hieraan mee te doen. Zoals velen heb ook ik van heel dichtbij met kanker te maken gehad en het is fantastisch dat er dan een plek zoals Anna’s huis voor je is.

Ik ben Astrid, 55 jaar, moeder van drie mooie, grote zonen en al 33 jaar gelukkig getrouwd met Roland. Ik ben enthousiast hobbyschilder en wandelaar. In 2016 liep ik de 40km in de “Nacht van de vluchteling” met een gemêleerde groep mensen genaamd ‘We walk to connect’. Inmiddels verbind ik al vijf jaar bekenden én onbekenden tijdens mijn maandelijkse wandeletappes door heel Nederland. Want wat werkt meer verbindend dan samen praten en genieten van een mooie omgeving zoals een kleurrijke zonsondergang op het strand.

Peter Tange

Peter is de voorzitter van de Raad van Toezicht van Anna’s huis.

Wat een prachtig plan om werkstukken ter beschikking te stellen voor de veiling ten behoeve van Anna’s huis. Natuurlijk inspireerde dit mij ook. Het gekozen thema is: “verbinding”.
Ik werk graag met multi-media en nodig U uit om er zelf uw gedachte bij te hebben. Voor mij staan de twee harten voor liefde met een verknoopte verbinding…dromen en herinneringen verbinden de realiteit met idealen.

Route 66 staat voor reizen in vrijheid naar het onbekende. De radertjes staan voor de tijd “ met wat was en wat komt”.

Joke Nadort

Hoi, ik ben Joke Nadort en ik ben een autodidact hobbyschilder. Ik vind het heerlijk om me zo te ontspannen en iets te creëren, soms is het leuk om naar te kijk en soms iets minder. Uit betrokkenheid bij Anna’s huis heb ik wat gemaakt voor deze expositie, omdat het leuk is om te doen en hopend dat er meer mensen verbinding voelen met Anna’s huis. Ik hoop dat mensen hun portemonnee opentrekt en zo meehelpt zodat dit mooie inloophuis haar werkzaamheden kan blijven uitvoeren.

 

Sylvia Krug

Sylvia Krug, 71 jaar en alweer 10 jaar woonachtig in de Russische buurt te Zaandam maar van oorsprong Amsterdamse.

De emoties en gedragingen van mensen hebben mij altijd gefascineerd en zeker in mijn werkgeschiedenis heb ik mogen leren hoe creatieve uitingen daar troost en prachtige beelden van konden vormen. Tijdens het crea-atelier op de vrijdagochtend probeer ik daar nu als vrijwilligster in ’t Anna’s Huis ook ruimte voor te bieden.

Ik heb o.a. diverse korte teken/schildercursussen in t verleden gevolgd. Sinds 3 jaar ben ik lid van de amateurs kunstenaarsvereniging De Zondagschilders Amsterdam waar ik veel gelijkgezinden creatieve geesten ontmoet en kennis kan op frissen rondom technieken en kunststromingen.

Mijn eigen “handtekening” in het creatief uiten heb ik nog steeds niet gevonden hoor, ik rommel maar wat aan, het gaat om de uitdaging en het plezier. Ik hou er zelf wel van als de afbeelding ergens op lijkt en ‘een verhaal’ vertelt.
Het Impressionisme, realisme en illustratieve spreekt mij het meeste aan van ‘de bekende grote museumhangers’ maar ook van bijv. Norman Rockwell en Lisa Aisato. Ooit hoop ik als ‘hen’ te kunnen uitbeelden, maar heb nog een lange weg te gaan dus.

Anna’s Huis gaf voor dit leuke kunst-evenement als thema ‘Verbinding”. Ik heb als eerste voor iets surrealistisch gekozen, geïnspireerd door een grafisch werk op social media. En mocht de tijd toereikend zijn volgt er mogelijk nog een impressionistisch werk vol humor en vriendschap.

Femke Flietstra

Als jong volwassene heb ik afscheid genomen van alles dat mij met de paplepel werd ingebracht. Vanaf dat moment sta ik als ‘autodidact’ in het leven, ik probeer het op mijn eigen manier te doen en te leren. Op die manier ontdekte ik ook het schilderen en mijn eigen stijl daarin. Mijn kunst staat los van voorgeschreven regels, ik laat mij inspireren door de natuur en improviseer speels met vorm en kleur.

Ik ben sinds eind 2023 werkzaam als coördinator voor Anna’s huis en ben gemeenteraadslid in mijn woonplaats Alkmaar.