Kerstmenu 20 december 2023
Surimisalade met gepocheerde rode puntpaprika
*
Zaanse mosterdsoep van Anna
*
Ree met zuurkool, pastinaak en rodeportsaus
*
Chocolade-ricottamousse met aardbeien en blauwe bessen
Surimisalade |
|
Ingrediënten 800 4 4 2 Snuf Rasp 8 8 8 1 |
Salade Snijd de surimi in kleine stukjes. Meng met de mayonaise, ketchup, Halveer de puntpaprika’s, verwijder Kook de eieren hard en prak ze fijn Ontvel de tomaten, verwijder de Afwerking en presentatie Leg mooie slabladeren op het bord, leg |
Zaanse |
|
Ingrediënten 100 gr 4 uien 80 gr (=8 12 dl 2 ltr gevogeltefonnd 2 ltr room 8 Elstar 8 el Zaanse 8 el Zout en Sap van 2 2 bs |
Uien fijnsnijden en aanzetten in de Afblussen met de wijn en laten Appels schillen, klokhuis eruit en in Bouillon, room en mosterd toevoegen en Op smaak brengen met zout (witte) Afwerking en presentatie Soep over kommen of borden verdelen en |
Ree |
|
Ingrediënten 15 Zonnebloemolie Boter 3 tn 5 tk tijm N.B. als de Zuurkool 500 gr boter 1 ui 4 2 bl Witte wijn 2
Pastinaak 500 gr Boter Gevogeltefond Water
Saus 3 sjalotten 250 gr champignons 1 appel 2 tn knoflook boter ½ fl rode 4 tk tijm Schil van 1 ltr |
Laat het vlees minimaal 20 minuten op Bak de biefstukjes in een hete pan rondom Doe er halverwege een klont boter bij Arroseer (overgieten met bakvet) het Zuurkool Fruit de gesnipperde ui in de boter Verwijder jeneverbessen en laurier en Pastinaak Schil de pastinaken en snijd ze in Bak de pastinaak in de boter tot ze Saus Snijd de sjalotten, champignons, Zeef de saus, breng op smaak met zout Afwerking en presentatie Leg een pluk zuurkool midden op de |
Chocolade-ricottamousse |
|
Ingrediënten 400 gr 1000 gr Zout 8 ã 9 el 500 gr 500 gr Suiker 4 tk munt Sap van 2 |
Hak de chocolade grof en rasp een deel Smelt de gehakte chocolade al roerend Meng de ricotta met een snuf zout in Klop de gesmolten chocolade met voldoende Maak de aardbeien schoon (halveer de Pureer met de staafmixer tot een jam-achtige Snijd de munt fijn en roer met het Afwerking en presentatie Vul kommen met aan de ene kant de |
Turks Menu 18 oktober 2023
Kabak dolmasi ile domates
salatasi
(Gevulde courgette,
tomatensalade)
*
Beyti Kebab
(Rotolo met gehakt, tomaten-paprikasaus, gegrilde
puntpaprika en tomaat)
*
Krem Sokola
(Chocoladecrème)
Kabak dolmasi ile Gevulde |
|
Ingrediënten 5 Olijfolie 5 tn Zout en Vulling 375 gr 5 el zure 3 eieren 5 el
Tomatensalade 7 5 Munt Peterselie 3 rode Zout en Olijfolie Evt Granaatappelsiroop Witte walnoten |
De courgettes halveren en het zachte
Vulling Feta met ei en zure room pureren in de Tomatensalade De tomaten in dunne schijven snijden en Afwerking en presentatie De courgettehelften in een ovenschaal De tomatensalade met de oliën, de |
Beyti Kebab Rotolo’s |
|
Ingrediënten 3 rode 3 uien 5 tn Zout en peper 3 tl 3 tl pul 750 gr lams-, lam/rund- of 3 eieren Paneermeel 1 bs 10 tk munt 1 pak öz dürüm tortillas ã 15 st (Ali Baba) olijfolie Saus 75 gr 5 el milde 5 el Zout en Suiker 375 ml Grill 10 kleine, 5 stevige Olijfolie Zout en 500 gr |
Paprika’s, knoflook, uien in grove Rotolo’s De ronde kanten van 10 tortilla’s De rotolo’s met een kartelmes in brede Saus Boter smelten in een sauspan, paprika- Grill De puntpaprika’s en de gehalveerde Afwerking en presentatie De tranches rotolo in een cirkel op de |
Krem Sokola Chocoladecrème |
|
Ingrediënten 1000 ml 3 tl 5 el 5 el 5 el 175 gr Snuf zout 25 bl Garnituur aardbeien |
De melk met de suiker en het zout De blaadjes munt toevoegen en laten afkoelen De blaadjes munt eruit vissen, Van het vuur nemen en de honing erdoor Afwerking en presentatie De crème in glazen of schaaltjes vullen Vlak voor de service decoreren met |
Menu 20 september 2023
Erwtengazpacho met witlof-appelsalade
*
Gebakken tartaartje*, gepocheerd ei, preipuree, rode
biet en paddenstoelen
*vegaburger voor vegetariërs
*
Coupe van zomerfruit met Griekse yoghurt en meringue
Erwtengazpacho met witlof-appelsalade |
|
Ingrediënten 750 gr 1 liter Stuk 2 250 ml 2½ el 4 tk munt 1 pilletje Zout Peper Salade 2 witlof 2 5 el extra 2 tl Zout en 100 gr |
Erwten ontdooien en in ruim water met 1 Gember raspen, citroenen uitpersen. De Het restant van de bouillon in Salade Witlof en appels kuisen, de appels met schil in kleine Met olijfolie, citroensap en Het schaafsel grof hakken. Afwerking en presentatie De koude soep in een diep bord |
Gebakken tartaartje* gepocheerd ei, |
|
Ingrediënten 10 personen Preipuree 5 (dikke) prei 50 gr boter tijm Sap van 1 citroen Zout en peper Gepofte rode biet 5 kleine rode bietjes 100 ml balsamico tijm Olijfolie Zout en peper
Paddenstoelen 300 gr diverse paddenstoelen 2 sjalot 2 tn knoflook 50 gr boter Peterselie Bieslook Zout en peper
Tartaar/vegaburger 10 eieren 10 tartaartjes (… vegaburger) à 100 gr Olie boter |
Preipuree Snijd
Gepofte rode biet Was Snijd
Paddenstoelen Snijd Bak Houd
Tartaar Pocheer Bak Afwerking en presentatie Maak |
Coupe |
|
Ingrediënten Meringues 10 eiwit/300 500 gr 2 citroen
De 500 gr 100 gr 1 kg gr 300 ml 300 ml Griekse *100 gr |
Begin meteen met de meringues. Zorg dat er geen eigeel bij het eiwit Verwarm de oven voor op 90º hete lucht. Klop de eiwitten met de mixer tot Bedek een bakplaat met bakpapier en Zet dan de oven op een kier en laat de N.B. mocht het mislukken, hulp is De coupe Verwarm de frambozen met de suiker 5 Pureer ze met de staafmixer en wrijf ze Klop de slagroom lobbig Breng de aardbeien, de frambozenpuree, |
Menu 6 juni 2023
Indiase rodelinzensoep
*
Aardappel-vis-curry met paksoi
*
Hete liefde
Indiase rodelinzensoep | |
Ingrediënten 10 personen 500 gr rode linzen 2 uien 4 tn knoflook 1 rode peper Olijfolie 2 tl komijn 2 tl garam masala 2 cm verse gember 1500 ml groentebouillon 800 ml tomatenblokjes (blik) Zout en peper Garnering 10 el zure room ½ bs peterselie |
Was de linzen en zet ze apart. Pel en snipper de uien, hak de knoflook, maak de rode peper schoon en snijd fijn. Zet alles aan in olijfolie. Doe de garam masala en de komijn erbij en bak kort mee. Voeg de bouillon, de tomatenblokjes en de linzen toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat nog ± 15 minuten zachtjes koken. Pureer glad met de staafmixer. Te dik? Voeg water toe, te dun? Kook in. Breng op smaak met zout en peper. Afwerking en presentatie Giet de soep in kommen en garneer met 1 el zure room en gehakte peterselie. |
Aardappel-vis-curry met paksoi | |
Ingrediënten 10 personen Curry 250 gr vastkokers 4 cm verse gember 2 tn knoflook 2 pastinaak 2 winterwortel 4 rode uien 4 lente-uien 20 shiitake 100 gr peulen 500 gr kokosmelk 1000 ml groentebouillon 2 koffielepels currypasta 2 tl kerriepoeder 2 limoen (rasp en sap) 2 bs paksoi Zout en peper Ahorn- of gembersiroop
Vis 750 gr kabeljauwhaas Zout 200 gr amandelmeel 5 grote eieren Peper Kurkuma 7 tl mosterd Zonnebloemolie 1 bs koriander 4 el geroosterd sesamzaad limoenrap |
N.B. begin met de curry, dan de vis. Curry Aardappels, pastinaken, wortels schillen en in een grove brunoise snijden. Uien snipperen. Lente-uien en peulen schoonmaken en in schuine stukken snijden. Paksoi wassen, groen blad verwijderen (bewaren) en de stelen in stukken snijden. Gember en knoflook schoonmaken en fijnsnijden. Stelen van de shiitake verwijderen, de hoedjes halveren. Bereiding Olie in de pan verhitten, aardappelen en gember aanzetten, pastinaak en wortel erbij en 5 minuten laten meebakken. Uien, knoflook en shiitakes toevoegen en ook laten meebakken. Dan currypasta en kerriepoeder erbij, kort meebakken, bouillon en kokosmelk erbij gieten. Kruiden met zout, peper, ahornsiroop, limoenrasp en -sap. ± 15 minuten laten pruttelen tot beetgaar. Lente-uien, peulen, stelen van de paksoi toevoegen, nog even laten pruttelen en dan het in stukken gesneden blad van de paksoi toevoegen. Proeven: nog currypasta of kerriepoeder, zout, peper, limoensap, ahornsiroop? Vis De vis met mosterd insmeren en portioneren. Amandelmeel op een plat bord strooien, kurkuma erdoor mengen, eieren in een schaal loskloppen en in een diep bord gieten. Olie in de pan verhitten en vervolgens snel werken ( met z’n tweeën): vis door het amandelmeel wentelen, dan door het losgeklopte ei halen, in de pan leggen en goudbruin braden. In de oven warm houden. Afwerking en presentatie In een diep bord een bergje curry, de vis bovenop en bestrooien met gehakte koriander, sesamzaad en limoenrasp. |
Hete liefde | |
Ingrediënten 10 personen Cakejes 250 gr zachte boter 250 gr witte basterdsuiker 3 eieren 250 gr zelfrijzend bakmeel Boter om in te vetten 10 muffinvormjes
Frambozensaus 250 gr frambozen (vers of diepvries) Sap van 3 citroenen 250 gr suiker 2½ tl maïzena 10 bollen vanilleroomijs 5 el geroosterd amandelschaafsel poedersuiker |
Cakejes Roer de boter en de suiker romig en zacht in een kom tot de boter iets witter is geworden. Doe de eieren erbij en roer tot ze volledig zijn opgenomen. Meng als laatste het zelfrijzend bakmeel erdoor. Vet de muffinvormpjes goed in met boter en verdeel het beslag over de vormpjes. Bak ze in de oven op 180 gr in 20 minuten gaar. Laat afkoelen.
Frambozensaus Breng in een pan de frambozen met de suiker en het citroensap aan de kook. Laat 2 minuten zachtjes doorkoken, roer af en toe tot een saus ontstaat. Bind met de maïzena (glad geroerd met water tot een papje) al roerend tot een glanzende saus. Verdun zo nodig met water. Afwerking en presentatie Leg de cakejes op de borden en schep er een flinke lepel warme frambozensaus op. Leg er een bol ijs naast en garneer met amandelschaafsel en poedersuiker. |
Menu 17 mei 2023
Asperges, ei, aardbei en rode biet
*
Huisgemaakte slavink, rodekoolsalade en aardappelkaantjes
*
Chocolademousse, avocado en advocaat
Asperges, ei, aardbei en rode biet |
|
Ingrediënten 10 witte Zout suiker 10 5 1 rode ui Appelazijn zonnebloemolie 5 eieren Zout en |
Schil de asperges, verwijder de harde Verwijder schillen etc, breng de bouillon aan de kook met Leg de asperges erin en laat ± 7 minuten zachtjes koken. Maak de bieten schoon en kook de eieren naar smaak gaar. Afwerking en presentatie Maak een rozet van dunne plakjes rode biet op borden Snijd de asperges in 4 gelijke stukken en leg ze met de Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in Snipper de ui en strooi over het geheel. Besprenkel met appelazijn en zonnebloemolie. Pel de eieren, halveer ze en leg een half ei midden op de Strooi wat vlokken zout erop en besluit met draai uit de |
Huisgemaakte |
|
Ingrediënten 10 personen 750 gr rundergehakt 2 uien 2 eieren 70 gr paneermeel 1½ tl nootmuskaat 1 bs platte peterselie 3 tl mosterd Zout en peper 300 gr ontbijtspek (lang, 30 boter
Aardappelkaantjes 1kg aardappelen boter Rodekoolslade 1 rode kool (± 800 gr) 4 lente-uitjes 4 el appelazijn 2 el zonnebloemolie Peper en zout 1 el suiker |
Snijd de ui fijn en meng met de overige ingrediënten door het Verdeel het gehakt in 10 gelijke porties. Maak eerst een bal, en Leg een lange plak spek verticaal op het werkvlak. Leg er een Leg de staaf gehakt op de kruising der plakken spek (zie * Vouw eerst de lange horizontale kant over de staaf gehakt, dan Bak de slavinken aan alle kanten bruin en gaar verder ± 20 Aardappelkaantjes Aardappelen schillen, brunoise snijden, beetgaar koken, laten Rodekoolsalade Buitenste bladeren verwijderen en in kwarten snijden en In een grote schaal overbrengen, met zout bestrooien en Lente-ui schoonmaken, in de lengte halveren en De suiker erover strooien en nog een keer kort met de Afwerking en presentatie Snijd de vink diagonaal door en zet de helften rechtop |
Chocolademousse, avocado en advocaat |
|
Ingrediënten 400 gr 5 60 gr 625 ml 2 zakjes 5 eiwit 5 el 450 ml |
Hak de chocolade grof, smelt 1/3 au Klop de eiwitten bijna stijf in een Afwerking en presentatie Opbouw in lagen, verdeel over de 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. |