Menu 6 juni 2023
Indiase rodelinzensoep
*
Aardappel-vis-curry met paksoi
*
Hete liefde
Indiase rodelinzensoep | |
Ingrediënten 10 personen 500 gr rode linzen 2 uien 4 tn knoflook 1 rode peper Olijfolie 2 tl komijn 2 tl garam masala 2 cm verse gember 1500 ml groentebouillon 800 ml tomatenblokjes (blik) Zout en peper Garnering 10 el zure room ½ bs peterselie |
Was de linzen en zet ze apart. Pel en snipper de uien, hak de knoflook, maak de rode peper schoon en snijd fijn. Zet alles aan in olijfolie. Doe de garam masala en de komijn erbij en bak kort mee. Voeg de bouillon, de tomatenblokjes en de linzen toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat nog ± 15 minuten zachtjes koken. Pureer glad met de staafmixer. Te dik? Voeg water toe, te dun? Kook in. Breng op smaak met zout en peper. Afwerking en presentatie Giet de soep in kommen en garneer met 1 el zure room en gehakte peterselie. |
Aardappel-vis-curry met paksoi | |
Ingrediënten 10 personen Curry 250 gr vastkokers 4 cm verse gember 2 tn knoflook 2 pastinaak 2 winterwortel 4 rode uien 4 lente-uien 20 shiitake 100 gr peulen 500 gr kokosmelk 1000 ml groentebouillon 2 koffielepels currypasta 2 tl kerriepoeder 2 limoen (rasp en sap) 2 bs paksoi Zout en peper Ahorn- of gembersiroop
Vis 750 gr kabeljauwhaas Zout 200 gr amandelmeel 5 grote eieren Peper Kurkuma 7 tl mosterd Zonnebloemolie 1 bs koriander 4 el geroosterd sesamzaad limoenrap |
N.B. begin met de curry, dan de vis. Curry Aardappels, pastinaken, wortels schillen en in een grove brunoise snijden. Uien snipperen. Lente-uien en peulen schoonmaken en in schuine stukken snijden. Paksoi wassen, groen blad verwijderen (bewaren) en de stelen in stukken snijden. Gember en knoflook schoonmaken en fijnsnijden. Stelen van de shiitake verwijderen, de hoedjes halveren. Bereiding Olie in de pan verhitten, aardappelen en gember aanzetten, pastinaak en wortel erbij en 5 minuten laten meebakken. Uien, knoflook en shiitakes toevoegen en ook laten meebakken. Dan currypasta en kerriepoeder erbij, kort meebakken, bouillon en kokosmelk erbij gieten. Kruiden met zout, peper, ahornsiroop, limoenrasp en -sap. ± 15 minuten laten pruttelen tot beetgaar. Lente-uien, peulen, stelen van de paksoi toevoegen, nog even laten pruttelen en dan het in stukken gesneden blad van de paksoi toevoegen. Proeven: nog currypasta of kerriepoeder, zout, peper, limoensap, ahornsiroop? Vis De vis met mosterd insmeren en portioneren. Amandelmeel op een plat bord strooien, kurkuma erdoor mengen, eieren in een schaal loskloppen en in een diep bord gieten. Olie in de pan verhitten en vervolgens snel werken ( met z’n tweeën): vis door het amandelmeel wentelen, dan door het losgeklopte ei halen, in de pan leggen en goudbruin braden. In de oven warm houden. Afwerking en presentatie In een diep bord een bergje curry, de vis bovenop en bestrooien met gehakte koriander, sesamzaad en limoenrasp. |
Hete liefde | |
Ingrediënten 10 personen Cakejes 250 gr zachte boter 250 gr witte basterdsuiker 3 eieren 250 gr zelfrijzend bakmeel Boter om in te vetten 10 muffinvormjes
Frambozensaus 250 gr frambozen (vers of diepvries) Sap van 3 citroenen 250 gr suiker 2½ tl maïzena 10 bollen vanilleroomijs 5 el geroosterd amandelschaafsel poedersuiker |
Cakejes Roer de boter en de suiker romig en zacht in een kom tot de boter iets witter is geworden. Doe de eieren erbij en roer tot ze volledig zijn opgenomen. Meng als laatste het zelfrijzend bakmeel erdoor. Vet de muffinvormpjes goed in met boter en verdeel het beslag over de vormpjes. Bak ze in de oven op 180 gr in 20 minuten gaar. Laat afkoelen.
Frambozensaus Breng in een pan de frambozen met de suiker en het citroensap aan de kook. Laat 2 minuten zachtjes doorkoken, roer af en toe tot een saus ontstaat. Bind met de maïzena (glad geroerd met water tot een papje) al roerend tot een glanzende saus. Verdun zo nodig met water. Afwerking en presentatie Leg de cakejes op de borden en schep er een flinke lepel warme frambozensaus op. Leg er een bol ijs naast en garneer met amandelschaafsel en poedersuiker. |
Menu 17 mei 2023
Asperges, ei, aardbei en rode biet
*
Huisgemaakte slavink, rodekoolsalade en aardappelkaantjes
*
Chocolademousse, avocado en advocaat
Asperges, ei, aardbei en rode biet |
|
Ingrediënten 10 witte Zout suiker 10 5 1 rode ui Appelazijn zonnebloemolie 5 eieren Zout en |
Schil de asperges, verwijder de harde Verwijder schillen etc, breng de bouillon aan de kook met Leg de asperges erin en laat ± 7 minuten zachtjes koken. Maak de bieten schoon en kook de eieren naar smaak gaar. Afwerking en presentatie Maak een rozet van dunne plakjes rode biet op borden Snijd de asperges in 4 gelijke stukken en leg ze met de Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in Snipper de ui en strooi over het geheel. Besprenkel met appelazijn en zonnebloemolie. Pel de eieren, halveer ze en leg een half ei midden op de Strooi wat vlokken zout erop en besluit met draai uit de |
Huisgemaakte |
|
Ingrediënten 10 personen 750 gr rundergehakt 2 uien 2 eieren 70 gr paneermeel 1½ tl nootmuskaat 1 bs platte peterselie 3 tl mosterd Zout en peper 300 gr ontbijtspek (lang, 30 boter
Aardappelkaantjes 1kg aardappelen boter Rodekoolslade 1 rode kool (± 800 gr) 4 lente-uitjes 4 el appelazijn 2 el zonnebloemolie Peper en zout 1 el suiker |
Snijd de ui fijn en meng met de overige ingrediënten door het Verdeel het gehakt in 10 gelijke porties. Maak eerst een bal, en Leg een lange plak spek verticaal op het werkvlak. Leg er een Leg de staaf gehakt op de kruising der plakken spek (zie * Vouw eerst de lange horizontale kant over de staaf gehakt, dan Bak de slavinken aan alle kanten bruin en gaar verder ± 20 Aardappelkaantjes Aardappelen schillen, brunoise snijden, beetgaar koken, laten Rodekoolsalade Buitenste bladeren verwijderen en in kwarten snijden en In een grote schaal overbrengen, met zout bestrooien en Lente-ui schoonmaken, in de lengte halveren en De suiker erover strooien en nog een keer kort met de Afwerking en presentatie Snijd de vink diagonaal door en zet de helften rechtop |
Chocolademousse, avocado en advocaat |
|
Ingrediënten 400 gr 5 60 gr 625 ml 2 zakjes 5 eiwit 5 el 450 ml |
Hak de chocolade grof, smelt 1/3 au Klop de eiwitten bijna stijf in een Afwerking en presentatie Opbouw in lagen, verdeel over de 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. |