Het persoonlijke verhaal van

Ron Romeijn

Ron Romeijn is sinds oktober 2022 verbonden als vrijwilliger aan Anna’s huis en is een echte duizendpoot. Hij heeft een paramedische achtergrond als röntgenlaborant in ziekenhuis de Heel (nu ZMC) en heeft als laborant gewerkt bij het Bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Daarnaast is Ron ook visagist en grimeur en geeft hij diverse trainingen en workshops op dat gebied. Als grimeur werkte hij o.a. bij musicals en op dit moment geeft hij als visagist gastlessen bij een medische cosmetica-opleiding in het vak medische camouflage.

Nu is hij met pensioen maar is nog steeds erg actief als vrijwilliger en ook als zwemtrainer  aan triatleten in Assendelft.
In dit interview vertelt hij meer over zichzelf en zijn werkzaamheden bij Anna’s huis.

Hoe ben je bij Anna’s Huis terechtgekomen?
“Ik ben ook vrijwilliger bij een hospice in Krommenie en mijn vrouw is daar hulpcoördinator. Zij was voor een overleg uitgenodigd bij Anna’s huis en hier werden diverse evenementen besproken. Zo heeft mijn vrouw me voorgesteld aan Carolina (Visser, red.) om te kijken wat ik kon betekenen. Onder andere vanwege mijn achtergrond als screeningslaborant was de stap goed te maken. Het eerste evenement waar ik bij ben aangesloten was de verwendag, hier heb ik jou ook ontmoet. Hierna heb ik nog twee make-up workshops gegeven; één voor de coördinatoren en één voor de vrijwilligers.”

Wat hield de verwendag precies in?
“De verwendag is in het leven geroepen om vrouwen (en eventueel mannen) te verwennen tijdens en/of na de behandeling van kanker. Een schoonheidsspecialiste, masseur, nagelstylist en fotograaf waren onder andere hierbij aangesloten. Ik adviseer hier de dames in welke kleuren make-up je je gezicht weer kunnen laten stralen of hoe je wenkbrauwen tekent wanneer je deze niet meer hebt. Na het make-up advies zette zelfs één van de dames haar pruik af door het gekregen zelfvertrouwen. Aan het eind van de dag had ze geen pruik meer nodig.”

Waarom ben je hier vrijwilliger geworden?
“Het leek me leuk om te doen. Ook vanwege mijn paramedische achtergrond en daarnaast mijn achtergrond in de visagie en grime geloof ik goed advies te kunnen geven voor dames die dat graag willen.”

Wat wil je nog bereiken als vrijwilliger bij Anna’s Huis?
“Anna’s huis heeft mij gevraagd of ik naast de verwendagen ook regelmatig aanwezig wil zijn om advies en tips te geven. En natuurlijk doe ik dat graag! Ik zal vanaf oktober iedere derde woensdagmiddag van de maand aanwezig zijn om advies te geven aan dames die hier behoefte aan hebben. Ik kan laten zien hoe je bijvoorbeeld make-up gebruikt tijdens de behandelingen, hoe kleur je een heel andere uitstraling kan geven en hoe je wenkbrauwen tekent. Kleine dingen aanpassen in je gezicht met make-up kan veel verschil maken. Gebruik bijvoorbeeld een gekleurde dagcrème, een beetje blush en lippenstift en je bent een heel eind. Bij haaruitval gaan mensen ook pruiken dragen, of een mutsje. Dus waarom geen make up advies tijdens of na de behandelingen?”

Voor het make-up advies hoeft er geen afspraak gemaakt te worden, als gast van Anna’s huis kun je gewoon binnen komen lopen en bij mij in de stoel komen zitten. De eerste keer is op woensdag 18 oktober tussen 13:30 en 16:30 uur en er zijn geen kosten aan gebonden.